الخطوات العملية القادمة لتحقيق انتخابات المجلس الوطني الفلسطيني

Next Steps to Palestinian National Council Elections, Jan 2012
English follows arabic:

في العاشر من الشهر الجاري، عقدت عدة مجموعات من الشباب/ات الفلسطينيين في فلسطين المحتلة والشتات، اجتماعات لنقاش الخطوات القادمة لتحقيق الديمقراطية الحقيقية والتمثيل لكافة الفلسطينيين في كافة أماكن تواجدهم من خلال الانتخابات المباشرة للمجلس الوطني الفلسطيني، والذي يعتبر أعلى هيئة تشريعية في منظمة التحرير الفلسطينية. عقدت الإجتماعات في كل من الدول التالية: الإمارات العربية المتحدة وفلسطين ولبنان وأسبانيا وإيطاليا والسويد والمملكة المتحدة البريطانية والولايات المتحدة الأمريكية وكوبا وتشيلي.

تواصلت الاجتماعات المختلفة ببعضها البعض عبر وسائل الإعلام الاجتماعي المختلفة، حيث تمحور النقاش حول الإجابة على السؤال التالي:

اتفقت الفصائل الفلسطينية على عقد انتخابات المجلس الوطني الفلسطيني. بناءً على ذلك، ما هي الخطوات العملية القادمة لنا كشباب فلسطيني لضمان انعقاد الانتخابات المباشرة للمجلس الوطني الفلسطيني لكل الفلسطينيين في كافة أماكن تواجدهم؟

هذا وقد قامت المجموعات بعرض اقتراحاتها وأفكارها الناتجة عن تلك الاجتماعات عبر وسائل الإعلام الإجتماعي المختفلة، وخاصة الفيسبوك والتويتر.

تراوح النقاش خلال الإجتماعات من اقتراحات لخطوات عملية جماعية إلى نقاش حول أسس ومضامين الحملة واقتراحات لكيفية إدارة الإنتخابات، بالإضافة إلى نقاش حول الدوائر الانتخابيه المختلفة، وغيرها من الاعتبارات السياسية واللوجستية. كما وتم التأكيد مراراً وتكراراً في كافة الإجتماعات على المبدأ الأساسي للحملة، وهو إدراج كافة الفلسطينيين في مؤسساتهم الوطنية بشكل متساو عبر الإنتخابات المباشرة.

في ما يلي ملخص للإقتراحات الأساسية الصادرة عن الإجتماعات:

 • صياغة رسالة للجنة المعنية بمتابعة إنتخابات المجلس الوطني الفلسطيني بحيث تشمل:
 • إطلاع اللجنة على نتائج اجتماعاتنا الجماعية، والمطالبة بالشفافية عبر الإعلان عن أسماء أعضاء اللجنة، والمقترحات التي ستتم  مناقشتها بما في ذلك مواقف الفصائل المختلفة
 • طلب قائمة بأسماء أعضاء المجلس الوطني الفلسطيني الحاليين
 • المطالبة ببث الاجتماعات القادمة للجنة المعنية بمتابعة انتخابات المجلس الوطني الفلسطيني عبر وسائل الإعلام، حتى يتمكن جميع الفلسطينيين من متابعة الجلسات، وللتأكد من أن القرارات المتخذة تعبر عن الإرادة الشعبية الراغبة بالتمثيل الديمقراطي
 • اطلاق حملة إعلامية لتعزيز الوعي العام حول المطلب الجماهري لإجراء انتخابات مباشرة للمجلس الوطني الفلسطيني، كما يجب علينا التصرف بمسؤولية تجاه تثقيف أنفسنا أولاً وتثقيف كافة أفراد مجتمعنا حول مؤسسات وهياكل منظمة التحرير الفلسطينية وقوانين الانتخابات والإجراءات والآليات التي يمكن من خلالها تحقيق انتخابات المجلس الوطني الفلسطيني. بما في ذلك بناء وتطوير جيل الشباب، كذلك تعبئة القاعدة الشعبية لضمان إجراء الانتخابات بصورة حيوية.
 • إنشاء موقع إلكتروني لتغطية كافة المستجدات والأحداث وكل ما يتعلق بإنتخابات المجلس الوطني الفلسطيني والتمثيل السياسي للفلسطينيين على مختلف المستويات.
 • إستخدام وسائل الاعلام الاجتماعي كتلك التي استخدمت في أماكن أخرى، مثل: http://wearethe99percent.tumblr.com/archive
 • في الوقت المناسب، حث أعضاء المجلس الوطني الفلسطيني على تقديم استقالتهم بشكل جماعي
 • تشجيع العضوية في النقابات والاتحادات والمنظمات التابعة لمنظمة التحرير الفلسطينية كوسيلة لإعادة تفعيل المؤسسات المجلس الوطني الفلسطيني الشعبية.
 • ضمان تحرك الشباب الفلسطينيين في كل مكان بشكل جماعي وحسب إستراتيجية مشتركة، وذلك من خلال التنسيق بين المجموعات المختلفة، حتى تحقيق الانتخابات المباشرة للمجلس الوطني الفلسطيني.
 • ضمان أن مجلس وطني فلسطيني منتخب، ممثل لكافة قطاعات الشعب الفلسطيني، هو الذي سيعيد هيكلة وإصلاح مؤسسات منظمة التحرير الفلسطينية بحيث تجسد إرادة الشعب الفلسطيني ككل، والتأكيد على أن لن يتم أي تغييرات في الهيكل المؤسسي لمنظمة التحرير الفلسطينية حتى انتخاب المجلس الوطني الفلسطيني.
 • يجب على الشباب اتخاذ دور ريادي لضمان حق متساوي لكل فلسطيني في الوطن والشتات الفلسطينيين للمشاركة في الانتخابات المباشرة للمجلس الوطني الفلسطيني، وضمان التغلب على أي مشكلة لوجستية قد تظهر في هذا الصدد.
 • تجب إدارة هذا لانتخابات من قبل جهة شرعية تأخذ النقاط التالية بعين الاعتبار:-رقابة تمويل الأحزاب السياس

-إنهاء مبدأ “الكوتة” أو الحصص النسبية للأحزاب

-تأسيس نظام انتخابات يضمن مشاركة واسعة للنساء والشباب الفلسطيني

-تعريف الجرائم الوطنية، واستخدامه  كشرط على الأحزاب المشاركة بالانتخابات

الرابط للموقع الأصلي للمقال

http://nextstepstopnc.org

Next Steps to Palestinian National Council Elections

On January 10th Palestinian youth gathered in a number of countries in order to discuss the next steps they could take to bring about the democratic enfranchisement of all Palestinians through direct elections to the Palestinian National Council (PNC), the highest legislative body of the PLO. Meetings were held in the UAE, Palestine, Lebanon, Spain, Italy, Sweden, the UK, the USA, Cuba, and Chile. Connected by live media, the discussions were held to answer the following questions:

How do we ensure that all Palestinians can exercise their inalienable right to participate in elections to our Palestinian National Council? What next steps can we as youth take to ensure that PNC elections actually happen?

The suggestions from the meetings were supplemented by answers that were sent in via email or posted on Facebook and Twitter.

Discussion in the meetings ranged from specific proposals for collective action to discussions of the broader principles of the campaign; suggestions for how elections should be administered; electoral districts and other political and logistical considerations. Throughout the meetings, the main principle of the campaign – the equal inclusion of all Palestinians in their national institutions – was repeatedly emphasised.

Here is a summary of the main suggestions emerging from the meetings:

 • Draft a letter to the newly-formed Committee for PNC Elections to:
  • Inform them of the result of our collective meetings, and request transparency regarding the members of the committee, and the proposals being put forth, including those of the different parties.
  • Request a list of current members of the PNC.
  • Demand that future meetings of the PNC committee are filmed and broadcast on live television, so that all Palestinians can follow the meetings, and ensure that decisions made reflect the popular will for democratic enfranchisement.
 • Launch a media campaign to raise awareness on the popular demand for direct PNC elections. Some of these suggestions include:
  • Launching a blog/website covering the latest news and events regarding PNC elections and political representation of Palestinians at different levels
  • Social media initiatives similar to those initiated elsewhere:http://wearethe99percent.tumblr.com/archive
 • Take responsibility to educate ourselves and others in the national community about the institutions and structures of the PLO, election laws and procedures, and the mechanisms through which PNC elections can be realised. This should including building and developing the younger generation, as well as grassroots mobilisation, to ensure that future elections are vibrant and well-contested.
 • At the appropriate time, members of the PNC should be encouraged to resign en masse.
 • Encourage membership in unions and syndicates of the PLO, as a way of reactiviating the popular institutions of the PNC.
 • Ensure that Palestinian youth everywhere move collectively with a common strategy, through coordination between the different groups, until direct elections to the PNC are realized.
 • Ensure that it is an elected PNC, reflective of all sectors of our people, that reform and reactivate the PLO institutions so that they embody the will of the Palestinian people as a whole, and emphasize that no change to the institutional structure of the PLO should take place until after elections to the PNC.
 • That our youth must take a lead role in ensuring that every Palestinian, in the homeland and outside, has an equal right to participate in direct elections to the PNC, and that it is the role of youth to ensure that any logistical problems in this regard are overcome.
 • Ensure that the elections are run by a legitimate body which addresses concerns such as:
  • funding of political parties
  • the end of party quotas
  • a system to ensure wide participation of women and youth in the elections.
  • the definition of a national crime and the inclusion of this definition as a conditions for parties and individuals participating in elections

From : http://nextstepstopnc.org

Tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>